Igennem årerne var der blevet talt meget om betalt fodbold. I 1969 var punktet professionel fodbold på repræsentantskabsmødet, men blev sendt til tælling med et rungende nej. Debatten stummede langtfra. Først d. 31. juli 1977 bragte Jyllands-Posten nyheden om Helge Sander og Harald Nielsens ambitiøse plan om en piratliga, bestående af 10 hold med hver 15 spillere.
Ja så kan man jo ikke lade være at tænke på den Europa liga, som var på tegnebrættet her i foråret 2021, som formentlig er lagt på hylden.
Provokationen bevirkede et ekstraordinært repræsentantskabs møde i slutningen af oktober 1977, hvor 95 stemte ja og 14 nej. Jeg deltog på dette møde og stemte ja på FfI´s vegne. Det betød at alle klubber, skulle til at tænke anderledes end de hidtil havde gjort. Der skulle nye spillere til og dermed større sponsor kapital. Det var jo på en måde ikke noget nyt? Eller var det?
Vi var flere i FfI`s fodboldsbestyrelse, som havde siddet der i mange år. Nu skulle vi til at ”handle” med spillere. Vi havde selvfølgelig vores trofaste spillere, som har været med til at spille os op i den bedste række, men var det nok?
Vi så en mulighed i at hente 2 spillere fra AaB. Henning Munk Jensen, som havde landskamprekorden i Danmark. Vi tænkte, at vi ville få Henning Munk betalt flere gange igennem flere tilskuere på Frederikshavn Stadion. Derudover havde vi kontakt med Harbo Larsen, som var 2. holds målmand hos AaB. Vi havde skaffet job til ham hos værkerne i Frederikshavn, det kunne man dengang.
Jeg vil tro, at AaB fandt ud af at Harbo var på vej til Frederikshavn, hvilket betød at pludselig han på 1.holdet i Aab. Vi kontaktede Karsten Simensen, som også var landsholdsspiller og eftertragtet af mange klubber. Det endte med at vi fik kontrakt med Henning og Karsten.
Klik på nedennævnte link, hvor der er en hel masse udklip fra aviserne dengang. Her kan se hvor svært det var at være klubber, som skulle forhandle med spillere. Alle ville jo forstærke sig og være klar til den ”professionel” del. Spillerne fra de forskellige klubber havde det ikke nemmere, de fik tilbud fra flere klubber og skulle tage beslutning om hvad de skulle. Skulle man flytte fra sin ”gamle” klub, hvad med familie og arbejde, det var garanteret ikke nemt.
De forskellige udklip fortæller hele historien om FfI´s opstart til professionel fodbold. Bestyrelsen satte samtlige mandater til rådighed, der blev stiftet et Aps og valgt en ny professionel bestyrelse, som kom til at bestå af Ejvind Nielsen, Kaj Larsen og Mogens Nyeng Hansen. Denne blev senere udvidet med Poul Erik Markfoged.
FfI fik et par år i 1. division, rykkede ned i 2. division, sponsorerne hang ikke på træerne, så økonomien gjorde at vi ikke kunne holde på de bedste spillere, og flere af dem flyttede til andre klubber. Torben Westmark, Julian Barnett til Vejle, Torben Christensen til Ikast. Selvfølgelig hentede vi også spillere, som det kan ses på nogle af udklippene.
Så kan man altid sige: Var vi ledere professionelle nok til at drive klubben? Vi havde vores job som skulle passes, samtidig med at vi skulle skaffe nye sponsorer. Efterhånden gik alting op i kroner og øre og i Frederikshavn og opland var der ikke de store sponsorer som vi havde brug for. Når vi henvendte os til større virksomheder så de ikke nogen ide i at være sponsor i Frederikshavn.
Men det var en stor oplevelse for spillere, ledere og byen som helhed, at spille med de bedste fodboldspillere i landet.
Oktober 2021, Mogens Nyeng Hansen
Diverse udklip om professionel fodbold i Danmark og FfI.